1958696.jpg

 

 

Täysiarvoista ravintoa tekevässä keittiössä ja leivintuvassa olemme tekemisissä kokonaisten viljanjyvien eli täysjyväviljan kanssa, joka jauhetaan kulloisenkin tarpeen mukaan, ei yhtään varastoon, koska jyvän rikkomishetkestä eli jauhamisesta alkaa pilaantuminen. Kuitenkin jokaisen tulisi tietää, mitä eri jauhojen tyyppimerkinnöillä tarkoitetaan. Ne viittaavat valmiin jauhon mineraaliainepitoisuuteen. Vehnäjauhotyypi 405 sisältää 405 milligrammaa kivennäisaineita 100 grammassa jauhoja eli 0,405 %. Jauhotyppi 1050 sisältää 1050 milligrammaa eli 1,050 %. Tyypissä 1700 eli täysjyväjauhossa on 1700 milligrammaa kivennäisaineita 100 grammaa kohti. Ruisjauholla skaala alkaa jauhotyypistä 815 ja päättyy tyyppiin 1800 eli täysjyväjauhoon. Sen, joka siis sattumalta tarttuu valmiiksi pakattuun jauhopussiin, tulisi aina valita tyyppimerkinnältään mahdollisimman suuri luku. Samalla tulisi varmistaa, että kokojyväjauho on tuoretta, koska se on elintarvike. Siksi siinä pitäisi olla jauhatuspäivämäärä. Valkoinen jauho on kuollutta tavaraa, valkoisen jauhon iällä ei ole suurta merkitystä. Se on pilattu valmistushetkellä. Sitä ei pitkäaikainenkaan varastointi pysty enää juuri huonontamaan.

Parasta olisi kuitenkin jokaisen hankkia mylly ja jauhaa kulloiseenkin tarpeeseen, tiettyyn ruokaan tai leivonnaisiin tarvittava määrä tuoreena, koska esim. B-ryhmän vitamiinien määrä puoliintuu 2 - 3 viikossa, luonnollinen E-vitamiini häviää jauhatuspäivänä kokonaan ja kuten viimeaikaiset tutkimukset ovat osoittaneet, synteettisillä vitamiineilla ei ole haluttua vaikutusta, koska elimistö ei pysty niitä hyödyntämään. Rasvaliukoisten vitamiinilisien nauttimisesta on havaittu jopa haittaa. Mitä ravintoaineita voimme saada viljasta, käy ilmi seuraavista luvuista; eri viljalajien välillä on tiettyjä eroja, mutta voidaan lähteä seuraavista keskiarvoluvuista: hiilihydraatit 68,5 %, valkuainen 12 %, rasvat 2 %, kuituaineet 9 - 10 %, kivennäisaineet 1,8 %. Sen lisäksi tulevat arvokkaat B-ryhmän vitamiinit ja E-vitamiini ja hivenaineet.

 

1958707.jpg

/page/jauhomylly