Tulipa toissapäivänä kokeiltua karjalanpiirakoita

Taikina

Kuoritaikina

2 1/2 dl vettä
1 tl kristallisuolaa
1 1/2 dl luomuvehnäjauhoja
noin 5 dl luomuruisjauhoja


Riisitäyte

30 g voita
2 l luomumaitoa
3 dl puuroriisiä
noin 2 tl kristallisuolaa
1 luomumuna

Pyöritä taikinasta noin 3,5 cm paksuja pyöreitä tankoja ja jaa ne sen jälkeen 1,5 cm mittaisiksi paloiksi. Kauli paloista pulikalla ruisjauhon kanssa ohuita soikeita levyjä.  Levitä täytettä kuoren päälle, älä kuitenkaan ihan reunoille asti. Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja nipistä reunaan kauniita aaltokuvioita.Itse rypytys onnistuu parhaiten, jos otat kämmenen reunalla tukea leivinalustasta. Purista saman käden peukalo etusormeen. Paina piirakkaan sormien päillä tasainen ryppyreuna. Pidä kädet paikallaan ja anna piirakan liikkua rypytyksen aikana kuin se olisi liukuhihnalla.

Paista uunissa 270 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes piirakat ovat sopivan ruskeita.

Tai paista leivinuunissa hyvässä lämmössä

 

Voitele uunituoreet piirakat voisulalla, pinoa ne sitten päällekkäin, pohjatkin saavat imeä itseensä voita. Anna piirakoiden vetäytyä hetki leivinpaperin ja keittiöpyyhkeen alla. Ihastele ensin aikaansaannoksiasi, herkuttele sitten munavoin kanssa.