2 leipää
Tästä ohjeesta tulee tosi hyvä leipä vaikka sen tekee pelkästään täysjyväjauhoista. Ei tarvitse käyttää valkoista jauhoa ollenkaan ja silti nousee hyvin.
1 pv.
Laita astiaan
1 dl vettä
1 dl luomutäysjyvävehnäjauhoja
peitä liinalla ja anna olla huoneenlämmössä
2. pv
lisää seokseen
1 dl vettä
1 dl luomutäysjyvävehnäjauhoja
3 pv. käymistila. Seoksen pitäisi poreilla.
lisää
1 dl vettä
1 dl luomutäysjyvävenhäjauhoja
Tässä vaiheessa seoksen pitäisi kuplia
Nyt voit leipoa leivän lisäämällä. Jos et leivo leipää heti, niin laita juuri jääkaappiin.
5 dl vettä
5 dl (tai enemmän tarvittaessa) luomutäysjyvävehnäjauhoja
25g hiivaa
2 tl ruususuolaa tai kristallisuolaa
2 rkl luomurypsiöljyä
kohota tunti liinan alla ja lisää vielä:
5 dl luomuspelttijauhoja (tai luomutäysjyvävehnäjauhoja)
Vaivaa taikina hyvin ja muotoile 2 leipää. Kohota liinan alla vielä 8-12 tuntia.
Paista uunissa 175 asteessa n. 45 min-1 tunti.
Vaihtelua leipään saat lisäämällä siihen erilaisia luomusiemeniä (esim. auringonkukka, tattari tai seesaminsiemen) tai liotettuja jyviä.
Kokeile myös vaihtaa spelttijauhojen tilalle ruisjauhoja. Tässä kuva sellaisesta leivästä:
Kommentit